Eowen Valk

Don't give up on your dreams

Welkom in de broeikaswereld: een interessante climate fiction bundel

Een maand geleden kwam de verhalenbundel Welkom in de broeikaswereld uit via uitgeverij Macc. Het boek werd gepresenteerd tijdens Fantasticon in Nieuw-Vennep.

Ik schreef daarover een blogstuk, dat je via deze link kunt lezen.

Johan Klein Haneveld vroeg een aantal schrijvers, waaronder ik, om een verhaal te schrijven waarin de effecten van klimaatverandering naar voren kwamen. Het resultaat is Welkom in de broeikaswereld. Eerder stelde Johan ook de verhalenbundel Voorbij de storm samen, waarin ook klimaatverandering centraal staat. Hierin staat mijn verhaal De visgevangenis. 

Klimaatverandering is een actueel thema. De gevolgen ervan zijn nu al zichtbaar in verschillende delen van de wereld in de vorm van opwarming van de planeet, droogte, stormen, hevige regenval, overstromingen, koraalsterfte, meer en hevigere bosbranden, plagen, verlies van planten- en diersoorten en klimaatvluchtelingen. De komende jaren zullen we de gevolgen daarvan steeds meer zien. 

In Welkom in de broeikaswereld staan 27 climate fiction verhalen van verschillende schrijvers. Goed voor 408 bladzijden. De omslagillustratie is gemaakt door Tais Teng. De schrijvers die aan deze verhalenbundel hebben meegewerkt zijn, Max Moragie, Jasper Polane, Debby Willems, Miriam Borgermans, Danique van der Rijt, Eowen Valk, Ursula Visser, Marjan Brouwers, Kelly van der Laan, Sonja Boschman, Roderick Leeuwenhart, Frans van der Eem, Hervé Suys, Liesbeth Jochemsen, Paul van Leeuwenkamp, Joost Uitdehaag, Joke Adam, Hay van den Munckhof, Jorrit de Klerk, Charles van Wettum, Peter Kaptein, Krista Noor, Marleen Oosterbaan, Karel Smolders, Theo Barkel, Terrence Lauerhohn en Tais Teng & Jaap Boekestein. 

Dat heeft een interessante verhalenbundel opgeleverd met zeer verschillende verhalen. Er staan goede verhalen in, al waren er wel een paar die ik iets minder vond. Veel verhalen spelen zich af in Nederland, maar er zijn ook verhalen die zich afspelen in België, India, Zuid-Afrika, Kenia, Zwitserland, Polen, op zee of op een ijsvlakte. Klimaatverandering betekent meer dan stijging van de zeespiegel en dat zie je gelukkig terug in de verhalen. Er komen, naast wateroverlast en ondergelopen land, verschillende problemen langs zoals conflicten, temperatuurstijging, voedseltekort, drinkwatertekort, uitsterven van diersoorten, een schimmel invasie en slechte lucht. Bij verhalen die zich heel ver in de toekomst afspelen, lees je over samenlevingen die heel anders leven, vergeleken met hoe wij leven.

Ik vond het leuk om een verhaal voor deze bundel te schrijven. Ik vond het belangrijk om mijn verhaal te laten plaatsvinden in een land waar de effecten van klimaatverandering nu al duidelijke zichtbaar zijn. Mijn verhaal, De voedseloase, speelt zich af in Kenia. Ik heb met plezier de verhalen gelezen en ik hoop dat anderen dat ook zullen doen.

Welkom in de broeikaswereld is te koop via de webwinkel van uitgeverij Macc en diverse boekhandels.

Eowen Valk

Terug naar boven