Eowen Valk

Don't give up on your dreams

Derde plaats bij Waterloper verhalenwedstrijd 2020

De uitslag van de Waterloper verhalenwedstrijd is bekend gemaakt. Waterloper is een wedstrijd voor fantasy, sciencefiction en horrorverhalen tot 10.000 woorden.

Deze leuke schrijfwedstrijd wordt georganiseerd door auteur Roselynd Randolph. De deelnemende verhalen moeten zijn geschreven voor een van de thema’s die van tevoren op de website staan. 

De thema’s van deze editie waren:

  • De premier fietste door de regen naar het Binninhof
  • Mayday Mayday Mayday, hier het ruimteschip Hr. Ms. Koningin Amalia
  • De heksenkring maakte een einde aan het gezwam
  • De wensput op Gliese 876d
  • Bloedboom
  • Krampus! 

Ik koos voor het thema Bloedboom. Aan deze Waterloper editie deden 38 verhalen mee. Drie daarvan werden gediskwalificeerd, omdat ze niet voldoende fantastische elementen bevatten. Jurylid Steven Wekdam had een nieuwe prijs in het leven geroepen voor gediskwalificeerde verhalen: de drenkeling prijs voor het beste gediskwalificeerde verhaal. Een mooie primeur, want deze prijs is er niet bij andere schrijfwedstrijden. Vanwege de coronamaatregelen werd de uitslag online bekend gemaakt via een aantal filmpjes die kort na elkaar op Facebook en Youtube verschenen. Dat maakte het niet minder spannend dan een prijsuitrijking in een zaaltje. In de filmpjes werd alles verteld wat je ook in een live uitreiking zou horen. Het wedstrijdverloop, manier van jureren, welke prijzen je kunt winnen, diskwalificaties, thema’s voor de volgende editie,  juryleden die hun mening over verhalen geven en natuurlijk de uitslag.

Ik zat stipt om 13:00 achter de computer om de uitslag te volgen. Wat was dat spannend! Zodra de top 10 aanbrak, werd ik behoorlijk zenuwachtig. Toen de top vijf aan de beurt kwam, ging ik zelfs trillen van spanning. Jurylid Gerard van den Akker vertelde in een filmpje zijn mening over mijn verhaal. Ik vond het een genot om zoveel positiefs te horen. Mijn fantasy verhaal, De strijd tegen leefbelasting is op de 3e plaats geëindigd! Ik ben daar enorm trots op, want ik ben dol op dit verhaal. Ik zat de rest van de dag in een overwinningsroes, zo blij was ik. De strijd tegen leefbelasting gaat over priesteres Ania. Het lot bepaalt dat zij haar baby moet afstaan voor een offerceremonie, zodat de bevolking op het eiland weer een paar jaar in overvloed mag leven. De godin eist elke drie jaar een leefbelasting. Zal Ania als trouwe priesteres in het belang van de anderen handelen of haar kind beschermen? Het is een spannend en ontroerend verhaal. Meer wil ik nog niet verklappen.

De volledige uitslag staat inmiddels op de Waterloper website. Klik hier om die te lezen. Na afloop kreeg iedereen het juryrapport via de mail. Dit is het fijnste juryrapport dat ik tot nu toe heb gelezen. Alle juryleden waren zo positief, schreven zulke mooie dingen over mijn verhaal. Bedankt voor de mooie woorden! Ik citeer enkele korte opmerkingen uit het juryrapport: 

“Een verhaal dat ik niet aan de kant kon leggen en dat indruk heeft gemaakt is ‘De strijd tegen de leefbelasting’. Niet alleen vanwege de spanningsopbouw, maar ook vanwege de thematiek is dit een geweldig verhaal.”

“Om met de deur in huis te vallen, ik denk dat ik een van mijn favorieten in deze wedstrijd gevonden heb. Dit verhaal is uitstekend geschreven, verloopt uitermate vloeiend, bevat nagenoeg geen fouten, intrigeert en heeft een zeer prettige spanningsboog.”

“Echt een topverhaal!”

“Jouw taalgebruik is gevarieerd, met een goede woordenschat en een verscheidenheid aan zinslengtes. Dat maakt jouw verhaal prettig om te lezen. Ook is jouw taal te allen tijde correct, wat ook bijdraagt aan het leesplezier.”

“Knap van de schrijver om het zo te beschrijven dat je het gewoon voor je kan zien!”

“Ik vind dit een erg goed geschreven verhaal met absoluut goed uitgewerkte personages en een verrassend einde, wat naar mijn mening terecht in de finale is gekomen.”

Er komt een derde editie van Waterloper. De nieuwe thema’s staan inmiddels op de website. Ik ga komend jaar zeker meedoen, want er zitten twee thema’s tussen waar ik iets mee kan. Zodra ik de geldprijs en het certificaat heb ontvangen, koop ik een mooie lijst voor het certificaat. Belangrijke papieren moet je immers goed bewaren 😉 Ik wil het verhaal graag aan jullie laten lezen, maar ik bekijk eerst waar ik het naartoe kan sturen voor publicatie.

Wil je meer weten over de Waterloper Verhalenwedstrijd? Dat kan op de website van Waterloper.

Eowen Valk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven