Evenementen

Fantasticon 2022

Zaterdag 17 september werd Fantasticon gehouden in wijkgebouw Linquenda te Nieuw Vennep. Ik wilde dit stuk eerder posten, maar ik kwam er tot vandaag niet aan toe. Het evenement werd georganiseerd door stichting Fantastische Vertellingen. Ik denk dat het goed is om erbij te vertellen dat dit een feestelijke uitbreiding was op de jaarlijkse Ganymedes terdoopbestelling. Ganymedes is een verhalenbundel die jaarlijks wordt uitgegeven door Stichting Fantastische Vertellingen. Schrijvers kunnen voor 1 juni hiervoor verhalen en gedichten insturen. Regels voor insturen van verhalen en gedichten vind je hier. Een selectie aan verhalen en gedichten komt in Ganymedes. Wie meer wil lezen over de achtergrond van de Ganymedes jaarbundel, kan dat hier doen.

Tijdens Fantasticon konden schrijvers en lezers konden elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan over boeken, schrijven, fantasy, sciencefiction, films en dergelijke. Ik was aanwezig als een van de eregasten. Diverse schrijvers verkochten hun boeken tijdens de boekenmarkt. Ik had twee verhalenbundels gekocht: Ganymedes 22 en Vampieren en Demonen – Griezeljaarboek 2022. In de bijzaal kon men luisteren naar diverse praatjes. Ik heb niet het ochtendprogramma gevolgd, maar de volgende programmaonderdelen waren in de bijzaal te volgen:

  • Johan Klein Haneveld vertelde hoe hij zijn ideeën uitwerkt.
  • Paul van Leeuwenkamp legde uit hoe je kans maakt om in Ganymedes te komen.
  • Er werd een stemmenspel opgevoerd.
  • Mike Jansen vertelde over de verschillen tussen een kort verhaal schrijven en een roman schrijven.
  • Taïs Teng legde uit hoe je kunst maakt in woord en beeld.
  • Schrijversdispuut. Patty van Delft, Joke Adam, Isabelle Plomteux, Gerold H. Kort, Jan J.B. Kuipers en ik discussieerden met het publiek over onderwerpen als: Wat is fantasy? Wat is succes (dat is voor iedereen iets anders)? Wat moet je doen om succesvol te worden als schrijver? Wat moet je juist niet doen? Hoe bereik je de lezers? En waar men verder over wilde discussiëren. 

Halverwege de middag was de terdoopbestelling van Ganymese 22. In deze editie staan bijdragen van Gert-Jan van den Bemd, Jaap Boekestein, Emanuel Claessens, Guido Eekhaut, Abram Hertroys, Mike Jansen, Johan Klein Haneveld, Jan J.B. Kuipers, Paul van Leeuwenkamp, Remco Meisner, Marcel Ozymantra, Caren Peeters, Isabelle Plomteux, Jasper Polane, Frank Roger, Laura Scheepers, Robert Smets, Karel Smolders, Dolf Wagenaar, Ard Walburg, Charles van Wettum, Reinold Wiedemann, Debby Willems en Bart de Wolf.

Tijdens elke Ganymedes terdoopbestelling wordt ook de Bemoste Beeldprijs uitgereikt. Dat is en prijs die wordt uitgereikt aan schrijvers of kunstenaars die een behoorlijke bijdrage hebben geleverd aan de fantastische literatuur of kunst. Ingrid Heit kreeg dit jaar deze prijs. Ze kon helaas niet aanwezig zijn om het beeldje in ontvangst te nemen.

Ik vond het een hele geslaagde dag. Het was fijn om oude bekenden weer te spreken en nieuwe gezichten te ontmoeten. Fantasticon is voor herhaling vatbaar.

Mijn eregast sticker
Tafel van Fantastische Vertellingen