Schrijfblog

Submissions, submissions!

Het is weer tijd voor een update over mijn schrijfprojecten. Een paar maanden geleden kwam ik tijdens mijn zoektocht naar publicatiemogelijkheden voor korte verhalen tot de ontdekking dat er veel leuke Engelstalige (e-)magazines zijn voor fantasy en horror. Om enkele voorbeelden te noemen: Black Static, The Dark, Nightmare Magazine, Clarke’s World, Uncanny Magazine. Het is jammer dat ik dit niet eerder heb ontdekt, want er verschijnen echt leuke verhalen. Een aantal tijdschriften betaalt schrijvers voor hun verhalen. Ik wil proberen of het me lukt om verhalen in het Engels gepubliceerd te krijgen. Ik ben op de hoogte van het bestaan van Nederlandse tijdschriften als Fantastische Vertellingen, Wonderwaan en HSF, maar toen ik zag hoeveel submission calls er op websites als The Submission Grinder,  Publishedtodeath en The Horror Tree staan, dacht ik: dat wil ik proberen. Waarom? Ik schrijf inmiddels een paar jaar alleen voor schrijfwedstrijden. Afgezien van de juryleden leest bijna niemand de verhalen. Dat is jammer. Ik wil meer. Ik wil mijn horizon verbreden en dat mensen mijn verhalen lezen. Niet door verhalen op mijn website te plaatsen, maar door publicaties bij tijdschriften en e-magazines.

Ik ben in de grammatica boeken gedoken om mijn kennis van de Engelse taal weer op te krikken. De afgelopen tijd was ik druk bezig met vertalen van een paar verhalen. Dat was erg leuk en leerzaam.

De komende tijd wil ik proberen of het me lukt om die verhalen gepubliceerd te krijgen. Daarnaast houd ik ook de deadlines voor interessante anthologies in de gaten. Ik heb het eerste verhaal inmiddels naar twee tijdschriften gestuurd. Mijn favorieten, uiteraard. Wat me wel opvalt is dat het opstellen van een cover letter of email naar een magazine me veel meer spanning oplevert dan het versturen van een e-mailtje naar een verhalenwedstrijd. Dat vind ik al spannend, maar als ik iets wil opsturen naar een Engelstalig tijdschrift, dan lijkt het alsof er een onzichtbare drempel is. Daardoor zoek ik wel 10x naar fouten in het verhaal en de cover letter. Dat wordt op een gegeven moment wel minder.

Dit betekent overigens niet dat ik stop met de Nederlandstalige schrijfwedstrijden. Onlangs stuurde ik twee verhalen naar Edge Zero en de Waterloper Verhalenwedstrijd. Ik ben erg benieuwd naar de uitkomsten. Ik ben ook van plan om iets naar de Harland Awards te sturen.

Er is nog meer. Deze zomer komt een leuke verhalenbundel uit met als thema klimaatverandering. De bundel gaat Voorbij de storm heten en is samengesteld door Johan Klein Haneveld. Het boek bevat 25 verhalen van verschillende auteurs, waaronder een van mij. Zodra de bundel uit komt, zal ik er een blogpost aan wijden.

Horizon