Schrijfblog

Fantasy middag voor Nachtwakers schrijvers

Gisteren bezocht ik de fantasy/scifi middag van Godijn publishing. Deze middag stond in het teken van de Nachtwakers schrijfwedstrijd. Voor deze wedstrijd waren 75 verhalen ingezonden. Alle schrijvers van wie het verhaal op de longlist  stond (top 47) waren uitgenodigd voor een interessant middagprogramma in stadsherberg De mol in Delft. Ik vond dat ze er een leuke locatie voor hadden uitgekozen. Stadsherberg de Mol is een restaurant in middeleeuwse setting, dus dat paste prima bij het fantasy thema. De ruimte werd met kaarsen verlicht, wat meteen extra sfeer gaf. Het was daardoor iets te donker voor mijn telefoon, dus de foto’s die ik heb gemaakt zijn te donker. Ik zal ze dus niet in deze blogpost zetten, anders denken jullie dat ik een waardeloze fotograaf ben ;P Er was een fotograaf aanwezig, dus ik verwacht dat er binnenkort wel mooiere foto’s op internet verschijnen.

Bij binnenkomst werd iedereen persoonlijk welkom geheten door Elly Godijn en Esmeralda van Belle. Het programma startte met een workshop spannende scènes schrijven door Johan Klein Haneveld. Tijdens deze workshops gaf hij tips voor het schrijven van goede actiescènes, hoe je het schrijven ervan het beste kunt aanpakken qua structuur & schrijfstijl en hij verduidelijkte zijn standpunten met voorbeelden van goede en slechte actiescènes uit films.

Na de workshop volgde een paneldiscussie met schrijvers J. Sharpe, Garvin Pouw, Joost Uitdehaag en Mike Jansen. Interessante samenstelling. Johan Klein Haneveld en aanwezigen uit de zaal stelden vragen aan de panelleden. Bij elke stelling of vraag vertelden alle panelleden hoe zij erover dachten. De onderwerpen die aan bod kwamen waren o.a.:

  • De verschillen tussen in het Nederlands of in het Engels schrijven
  • Originaliteit in Nederlandse en Engelse fantasy
  • Hoe zorg je dat je originele verhalen schrijft als over bijna alles al is geschreven?
  • Moet je het genre kennen als je een genre verhaal wilt schrijven of hoeft dat niet?
  • Eerst wereld bouwen en dan plotten of eerst plotten en dan wereld bouwen?

Ik vond het interessant om te horen hoe zij over deze zaken dachten.

Na de paneldiscussie was het tijd voor de uitslag van de Nachtwakers schrijfwedstrijd. De juryleden lazen van alle 47 verhalen stukjes uit het juryrapport voor. De verhalen in de top 25 zijn in de verhalenbundel Nachtwakers opgenomen. De schrijvers van die verhalen kregen ook de verhalenbundel cadeau. De eerste prijs ging naar Britt Zwijnenberg. Filip P.G. Cameraman werd tweede en Debby Willems derde. Zij kregen naast de verhalenbundel ook een boekenpakket. Mijn ijskoude verhaal viel helaas buiten de bundel. Volgende keer beter. Ik vind er wel een plekje voor. 

Na de uitslag volgde de boekpresentatie van twee fantasy boeken van Garvin Pouw; De vervloekte roeping en Het eerste eiland. Het zijn de eerste twee delen van zijn Valtada serie, die volgens hem uit vele delen bestaat. Garvin vertelde hoe de serie jaren geleden tot stand kwam en wat het voor hem betekende dat er nu delen van worden uitgegeven. Dit was de eerste keer dat ik een boekpresentatie meemaakte, en ik had het gevoel dat er hier niet zomaar een boek werd gepresenteerd, maar een persoonlijk project. Ik vond het leuk om het hele verhaal er omheen te horen.

Het was een geslaagde fantasy/scifi middag. Als Godijn Publishing in de toekomst weer zo’n wedstrijd organiseert, dan doe ik weer mee. 

De Nachtwakers bundel en de boeken van Garvin Pauw zijn nu te koop via Godijn Publishing.