Culinaire avonturen

In kerststemming komen op de Keulse kerstmarkten

We bevinden ons momenteel in de meest feestelijke maand van het jaar. Nog even en dan is het weer Kerst. Ik ben daar een groot liefhebber van, dus in dit stuk wil ik jullie iets vertellen over een traditie die ik zelf in het leven heb geroepen: kerstmarkt bezoeken. Voor mij hoort een bezoek aan de kerstmarkt bij de aanloop naar Kerst. Het brengt je meteen in de kerstsfeer. In dit stuk staan de kersmarkten van Köln (Duitsland) centraal. Onlangs bezocht ik ze voor de dertiende keer.

 

Meerdere kerstmarkten

Wat mij aantrekt aan de Keulse markten zijn de sfeer, het uiterlijk van de kramen en het eten. De kerstmarkten beginnen eind november en eindigen vlak voor Kerst. Hoe later je er naartoe gaat, des te drukker het wordt. De duisters zijn echte lekkerbekken. Je kunt dus goed eten bij de kramen verwachten. Een greep uit wat je zoals aan lekkernijen kunt verwachten: hutspot, stamppot met worst, reibekuchen (een soort gefrituurde röstikoeken) met diverse toppings, koekjes, chocolade, apfelstrüdel met vanillesaus, flamlachs (zalm boven een vuur gebraden), gebraden vleesspiesen van een halve meter, pannenkoeken met diverse vullingen, worsten, racletten, gebakken champignons in roomsaus, hammen, soepen, gepofte kastanjes. Zie ook de foto’s halverwege dit artikel. De kerstmarkten staan elk jaar op dezelfde plaats en bevinden zich op loopafstand van elkaar. Er is veel te zien, dus ik benoem kort welke markten er zijn en wat er te zien is.

Dom – Deze markt staat op het plein naast de iconische Kölner Dom. Er staan een enorme kerstboom met veel lichtjes. Deze markt is de drukste markt. De toeristenbussen staan immers vlakbij geparkeerd. Er is een podium waar op bepaalde momenten kerstmuziek wordt gespeeld. Het aanbod is zeer divers qua eten, handgemaakte spullen, kaarsen, kerstversiering, sieraden. Aan het begin van de markt naast de dom hangt een zeer sterke kaasgeur, omdat je daar kunt racletten en kaasfonduen. Als je hier bent, neem dan ook de tijd om de Dom kathedraal vanbinnen te bekijken. De toegang is gratis. De Dom heeft indrukwekkende gebrandschilderde ramen. Het is mogelijk om bij de altaars kaarsjes te branden tegen een kleine vergoeding.

Altstad – Bestaat uit twee delen. De Altermarkt en de Heumarkt. Het heeft elk jaar als thema kabouters en dat zie je in het decor terug. De kramen zien eruit als mooie houten huizen. In de bomen hangen lichten en er is een reuzenrad voor de kinderen. Hier vind je veel handgemaakte decoratieve spullen, sieraden en zoetigheden te koop. Alle koek, fudge en gebakstalletjes staan bij elkaar. Het ruikt daar heerlijk. Ik kan de apfelstrudel van de appelgebakkraam aanraden. Dat smaakt veel beter dan wat je hier in de vriezer van de supermarkt koopt. Je kunt hier ook voor gebraden vlees terecht. Vlakbij de ijsbaan staat een kraam waar ze lekkere salami’s verkopen. Je mag stukken proeven.

Neumarkt– Witte huisjes met kerstlampjes langs de daken. Overal hangen lichtgevende sterren in de bomen, vanwege het engelenthema. Ook hier vind je veel decoratieve spullen en eten. Er staat hier een kraam waar ze lekkere boerenkoolstamppot verkopen.

Haven – Deze kerstmarkt staat voor het chocolademuseum van Lindt, aan de Rijn. Hier kun je veel lekkernijen (denk aan vis, reibekuchen, wafels, chocolade, honingproducten) en handgemaakte spullen kopen. Er is een grote bar in de vorm van een zeilboot en er treedt op bepaalde tijden een koor op. Hier staat ook een kraam waar ze lekkere hutspot en stamppot verkopen. Het Lindt museum heeft een grote chocoladewinkel die los staat van het museumgedeelte. Je hoeft hier dus geen entree voor te betalen. Ik kan alle chocoholics aanraden om een keer naar binnen te gaan. Er zijn heel veel soorten chocoladerepen (met een ruime keuze aan vullingen) te koop van diverse merken, bonbons, truffels, chocoladedranken, pasta, allerlei chocolade figuren. Ik kom elk jaar terug met een lading chocolade. Als je meegaat met een rondleiding in het chocolade museum, dan zie je hoe ze bonbons, chocolade paashazen en kerstmannen maken. Je mag dan ook koekjes eten die gedoopt zijn in een grote chocolade fontein.

Rudolfplatz – Hier is veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de kerstkramen. Het zijn sfeervolle houten huisjes. Er staat een st Nicolaasdorp. Voor de liefhebber is er schuin tegenover deze markt aan de overkant van de weg een gay kerstmarkt. Meestal hebben ze daar ook een dj die voor muziek zorgt en er worden hapjes verkocht die niet op de andere markten te koop zijn. Over deze markt kan ik niet zoveel zeggen, omdat ik hem altijd oversla. Er is ook een kerstmarkt bij Stadtgarten, maar die heb ik nooit bezocht.

Warme glühwein is op alle markten te verkrijgen, evenals lumumba (warme chocolademelk met rum) en fuerzangenbowle. Laatstegnoemde drank is de moeite waard om een keer te proberen. Je krijgt een beker warme glühwein. Boven de wijn hangt een suikerkegel op een standaard. Er gaat een lading feuerzangen elixer over de suikerkegel. Daarna wordt de suiker aangestoken. Wanneer de suiker is gesmolten kun je het drinken.

Je kunt de kerstmarkten in één dag bezoeken en dan weer naar huis gaan. Ik vind het zelf prettiger om daar te overnachten en de volgende dag naar huis te gaan. De kerstmarkten zijn allemaal tot tien uur ’s avonds open. De markten zijn ’s avonds op hun mooist, omdat dan alle kerstverlichting van de kramen en de bomen aanstaat. Het is dan iets rustiger dan overdag.

Als je weet dat je in het kerstmarktseizoen wilt overnachten in Köln, dan raad ik je aan om een aantal weken eerder de overnachting alvast te boeken. Sommige hotels verhogen hun kamerprijzen rond het kerstmarktseizoen. Als je een aantal weken eerder boekt, dan kan je dat euro’s schelen.

 

Ons arrangement

We hadden dit jaar een arrangement geboekt bij het Marriott hotel. Het ging om een overnachting inclusief drie-gangen diner en ontbijt. We boekten dit arrangement een half jaar van tevoren. Toen we onlangs bij het hotel kwamen, bestond het arrangement niet meer. Toch kregen we wat we hadden geboekt. We konden niet van de kaart kiezen, maar kregen een vastgesteld menu. Daarnaast kregen we twee bonnen voor gratis cocktails en een doosje met chocolaatjes en een zakje met snoepjes.

Eerst kregen we brood met smeersels. Als voorgerecht kregen we romige maissoep of uiensoep. Als hoofdgerecht gebraden kippenborst met aardappelgratin en gebakken groente of salade in plaats van gebakken groente. Als dessert kregen we chocoladetaart met gezouten karamel en vanille-ijs of fruitsalade.

Het hotel had een uitgebreid ontbijtbuffet. Er was veel keuze in brood, beleg, toevoegingen voor in je yoghurt, gebakken eieren en bacon. Er was zelfs de mogelijkheid om wafels te bakken.

Foto’s van ons diner