Schrijfblog

De prijsuitreiking van Fantastels 2016

Zondag 2 april ging ik naar de prijsuitreiking van Fantastels 2016. Die werd in het Cultuurhuis in Krimpen a/d Lek gehouden. De wedstrijd was goed georganiseerd door Anaïd Haen. Ik doe elk jaar met plezier mee aan Fantastels. Het is mijn favoriete genre wedstrijd. Voor deze editie had ik in oktober twee horror verhalen ingestuurd. Toen ik ze destijds instuurde, had ik er een heel tevreden gevoel over. In de laatste minuten voordat de presentatie met de uitslag startte, sloeg toch de twijfel bij me toe. Ik kreeg last van een zekere vrees om ergens onderaan te eindigen. Er waren 103 verhalen ingestuurd. Als eerste werd het laagst geëindigde verhaal bekend gemaakt. Dat verhaal kreeg de poedelprijs. Vervolgens werd op het scherm afgeteld naar de nummer 1. Steeds als er weer een volgend verhaal werd genoemd dacht ik; noem mij niet, noem mij niet. Zolang ik niet genoemd werd, was ik nog in de race. Toen er nog zo’n 30 verhalen bekend moesten worden gemaakt, werd ik echt nerveus. Ik zat te trillen op de stoel. Ik kan me niet herinneren wanneer ik me voor het laatst zo voelde.

Er werd een pauze ingelast, zodat iedereen wat kon drinken. Daar werd de nervositeit niet minder van. Ik bleef maar trillen van de zenuwen met een glaasje cassis in mijn hand. Zoiets gebeurt me bijna nooit. Vorig jaar eindigde ik als 63e met een fantasy verhaal. Ik had voor deze editie dus een veel beter verhaal geschreven.

Mijn verhaal ‘Leidingleed’ werd 26e. Zodra dat bekend werd, stopte het trillen. Toen gebeurde er iets leuks. Jurylid Gerard van den Akker kwam het podium op. Hij zei dat hij het jammer vond dat Leidingleed niet hoger was geëindigd. Hij vertelde dat hij het verhaal in de eerste juryronde in zijn rangorde op nummer 1 had gezet. Het was zijn favoriet. Dat vond ik geweldig om te horen! Het verhaal werd door 5 juryleden gelezen. De commentaren uit het juryrapport maakten me erg blij. De meeste juryleden waren positief over het verhaal. 1 jurylid vond er helaas weinig aan, maar hij was wel heel positief over mijn schrijfstijl. Tja, sommige plots spreken niet iedereen aan. Zeker bij horror verhalen bestaat die kans. Het juryrapport was voor mij in ieder geval een bevestiging dat ik best een goed horrorverhaal voor liefhebbers van mutantenverhalen kan schrijven. De juryleden waren ook erg positief over de gore scenes.

Ik ga het verhaal nog beter maken. Ik wil het naar Edge Zero sturen. Daar zijn ze op zoek naar Edgy verhalen. Leidingleed past goed in die hoek.
Mijn tweede verhaal, Rode Kringen, werd helaas 56e. Ook dat verhaal krijgt een opknapbeurt en zal vervolgens naar Edge Zero gaan.
Ik heb de smaak van het horror verhalen schrijven wel te pakken. Onlangs begon ik aan een nieuw horror verhaal. Die schrijf ik voor Fantastels 2017. De deadline daarvan is 31 oktober. De plot outline en de eerste 3 bladzijden zijn al getypt. Liefhebbers van fantasy, wees niet bang. Ik ben ook met een fantasy verhaal gestart. Daarvan zijn inmiddels 7 pagina’s geschreven. Ook dat verhaal wil ik naar de komende Fantastels editie sturen. Ik weet het. Dat is bijzonder vroeg voor deze deadline hugger. Maar ach, als je een heel goed idee hebt, dan moet je dat snel uitwerken.