Schrijfblog

Als Wylerheks Katharina naar Elfia Haarzuilens 2016

Afgelopen weekend werd Elfia bij kasteel Haarzuilens gehouden. Dit jaar wilde ik weer met een bijzonder kostuum voor de dag komen en dat is heel goed gelukt. Voor deze editie was ik in een horrorstemming. Ik ging verkleed als de heks Katharina uit het boek Hex van Thomas Olde Heuvelt. Katharina is niet een standaard heks met knobbelige neus, punthoed en toverstaf. Nee, Katharina is echt eng. Ze kan als een geest zomaar ergens opduiken. Haar ogen en mond zijn dichtgenaaid, wat haar uiterlijk al meteen heel duister maakt, en ze sleept een boodschappentas met een dode pauw met zich mee. De make-up was dit jaar dus wel een uitdaging, want de hechtingen op ogen en mond moesten zo lang mogelijk blijven zitten en er ook uitzien alsof ze haastig waren geplaatst. Geen mooie dunne lijntjes dus, maar grove hechtingen en nepbloed bij de plekken waar de wol uit de huid lijkt te komen. Op de foto lijkt de oogmake-up zwart, maar ik heb grijs gebruikt. Voor die dode pauw was ik van de week nog speciaal op zoek gegaan naar pauwenveren. Ook de Holst paté van Gemma Holst was aanwezig, maar niemand verdiende een plak Holst paté, aangezien er zoveel mensen voor mijn voeten liepen, waardoor ik Andre Kuipers had gemist. :p
Het was dit jaar erg druk. Ik heb nog nooit zo lang in de rij voor mensen met een kaartje moeten staan om binnen te komen. Het idee van vooraf een kaartje kopen is toch dat je gelijk naar binnen mag? Deze rij was echt bizar lang. Nog langer dan de rij om op de troon van Game of Thrones te zitten voor een foto (dat kon vorig jaar). Volgend jaar moeten ze maar meer scanners bij de ingang zetten om de doorstroom te bevorderen.
Het weer was erg wisselvallig. Zon, regen en hagel zijn allemaal voorbijgekomen en ‘s avonds werd het zo koud dat je je eigen ademwolkjes kon zien. Ondanks dat ik dit evenement al jaren bezoek, verveelt het nooit. Heerlijk om naar al die verklede mensen te kijken. Sommige mensen hebben echt fantastische kostuums waar van afstraalt dat er veel werk in is gestoken. Ik kan daarvan genieten. Je herkent veel personages uit films, series of games. Voor wie nieuwsgierig is naar wat er zoal rondloopt refereer ik naar www.Elfia.com. Daar staan onder foto’s hele mooie foto’s. Ik ken een paar mensen die altijd nieuwsgierig zijn naar hoe het was, foto’s willen zien maar zelf niet durven te komen. Tegen die mensen zeg ik nu; kijk gewoon eens een keer op de Elfia website, bekijk het programma en de foto’s. Misschien trekt het je over de streep om ook een keer te komen 😉 Het is erg leuk en je hoeft niet persé verkleed te gaan.
Er was weer veel te doen en te zien. Er waren o.a. demonstraties in diverse vechtkunsten, verhalenvertellers, opvoeringen, schrijvers die hun boeken verkochten, muziekoptredens, een roofvogelshow en een vuurshow. Andre Kuipers gaf een lezing. Helaas had ik die dus gemist. Volgende keer beter. Mijn aandacht ging toen naar de roofvogels.
Elke Elf fair koop ik een boek van een Nederlandse fantasy schrijver. Daar heb ik een soort traditie van gemaakt. Ditmaal viel mijn keuze op Adrian Stone. Op het moment dat ik langskwam was het rustig in de tent van Luitingh-Sijthoff. Hij heeft me uitgebreid over zijn boeken verteld, wat het voor mij weer makkelijker maakte om een keuze te maken, aangezien je zo meer over een verhaal te weten komt dan wanneer je alleen de achterflap leest. Het is mooi om te zien hoe iemand enthousiast over zijn eigen boeken vertelt. Ook in de tent van Nimisa (een groep schrijvers die vorig jaar samen een uitgeverij zijn begonnen) bleef ik even plakken om bij te kletsen met enkelen van hen. Ik ga altijd met een geïnspireerd gevoel verder wanneer ik weer een paar schrijvers heb gesproken. Mensen met dezelfde passie. Heerlijk!
Mijn medevoorraad is weer op peil gebracht. Vorig jaar kon ik het niet drinken, vanwege mijn zwangerschap. Nu heb ik er weer een paar leuke smaken bij. Omdat ik het alleen hier koop wordt het niet gewoontjes.
Eten en drinken was een uitdaging met die hechtingen om mijn mond, maar dat had ik er wel voor over. Met drinken met een rietje en voedsel in kleine stukjes naar binnen schuiven kom je een heel eind. Ik heb hele leuke reacties op mijn kostuum gehad en ik heb ook een aantal keer mogen poseren voor een foto. Ik was stiekem wel trots toen ik las dat Thomas Olde Heuvelt heel positief reageerde op de foto’s van mijn versie van Katharina. Hartstikke leuk! Dat beschouw ik als een groot compliment voor mijn kostuum. Ik had namelijk gedaan alsof ik uit zijn boek kroop en die foto’s op Facebook gezet. Een paar kinderen reageerden minder positief door bang te kijken, de arm van hun moeder vast te pakken en vanachter moeder steeds even naar mij te kijken of door snel weg te lopen zodra ze me zagen …gna gna gna :D. Dan was de make-up goed gelukt.

IMG_2152
Katharina bij kasteel Haarzuilens
IMG_2141
Ik als Katharina