Schrijfblog

Een bezoek aan het Gala van het Fantastische boek

Zaterdagavond werd de uitslag van de Paul Harland Prijs bekend gemaakt tijdens het Gala van het Fantastische boek. Het evenement werd in het Golden Tulip hotel in Den Bosch gehouden. Daar was ik in het verleden al eens voor de uitreiking van de Unleash Award. Als deelnemer van de Paul Harland Prijs wilde ik natuurlijk bij deze spectaculaire uitreiking aanwezig zijn. Opgedoft in galajurk verscheen ik op de rode loper en liet mezelf fotograferen. Dat hoort er toch een beetje bij. Iemand van de pers vroeg me waar mijn verhaal over ging. Leuk! Normaal als ik aan familieleden vertel dat ik voor een wedstrijd aan een fantasy verhaal schrijf, vraagt nooit iemand waar dat verhaal over gaat. Dat zal wel aan het woord fantasy liggen, want aan het aantal hits dat mijn website krijgt kan ik zien dat er wel degelijk interesse is.
De uitreiking werd gepresenteerd door Singha Samwel en dat deed hij goed. Zijn zelfverzonnen prijs voor beste outfit mag wat mij betreft ook als vast item erin gestopt stoppen.
Er werden toespraken gehouden door Geneviève Waldmann (van uitgeverij Luitingh-Sijthoff), schrijvers Charles den Tex en Thomas Olde Heuvelt en tweevoudig Worldcon organisator Vincent Docherty.
Ik heb mooie initiatieven gehoord waaraan de Stichting ter bevordering van het Fantastische genre wil werken om het genre een grote impuls te geven en het meer te promoten onder het grote publiek en de uitgevers. Ik hoop van harte dat het ze gaat lukken. Er mag wel meer aandacht komen voor de Nederlandse fantasy en sciencefiction schrijvers en hun werk.
Omdat dit de laatste keer was dat de Paul Harland Prijs op deze manier werd gehouden, werd er een ode aan Martijn Lindenboom getoond om hem te bedanken voor zijn inzet van de afgelopen jaren voor het organiseren van de Paul Harland Prijs. De ode was een grappig filmpje. Vanaf volgend jaar zal de Paul Harland Prijs de Harland Awards heten. Er zal dan naast prijzen voor korte verhalen ook een prijs voor beste roman komen.

Daarna was het tijd voor het moment waarop iedereen had gewacht, de uitreiking van de debuutprijs, de NCSF prijs, de feniksprijs en de Paul Harland Prijs. Er waren 202 verhalen ingestuurd. Met epische muziek werd er afgeteld van nummer 25 naar nummer 1. Zeg nou zelf, wie wil nou niet zo’n mooie trofee winnen?

Nu hoor ik je al denken; waar ben jij dan geëindigd? Het antwoord is episch laag, voor mijn doen, en dat is mijn eigen schuld. Eigenlijk was ik van plan om helemaal niet mee te doen, vanwege een verhuizing, trouwerij en huwelijksreis voorafgaand aan de deadline. Ik wist dat ik er eigenlijk geen tijd voor had. Maar in de laatste dagen voor de deadline kreeg ik ineens een idee dat door mijn hoofd bleef spoken, waardoor ik besloot om toch mee te doen. In het laatste half uur voor de deadline zat ik het verhaal nog te herschrijven en stuurde het 5 minuten voor de deadline op. Tuurlijk, dat was niet goed, dat wist ik ook wel. Het had eigenlijk een paar dagen moeten liggen en daarna gepolijst moeten worden. Maar dat deed ik niet. Ik wilde het persé insturen en KNSL punten verdienen.
In het jurycommentaar kon ik me dus wel vinden. Wonden likken en weer doorgaan, zeg ik dan maar. Ik pas het verhaal aan en dan zal het binnenkort op deze website verschijnen, want eerlijk is eerlijk, ik vind het nog steeds een spannend verhaal.

Na de uitreiking begon het feest. Jury rapporten werden in ontvangst genomen en er kon gedanst worden op muziek van de band Half on Signature. Er waren veel bekende schrijvers aanwezig, waaronder Adrian Stone en Paul van Loon. Ik kon het niet laten om even op de foto te gaan met de favoriete schrijver uit mijn jeugd en die van nu. Vroeger verslond ik de boeken van Paul van Loon. Wat was ik dol op de Griezelbus serie. Daarnaast ging ik ook op de foto met Thomas Olde Heuvelt. Als tweevoudig winnaar van de Paul Harland Prijs, een Hugo Award nominatie en zijn succes met Hex zie ik hem toch wel als mijn grote voorbeeld.
De organisatie, bestaande uit Martijn Lindenboom, Thomas Olde Heuvelt en Floris Kleijne, had erg zijn best gedaan om er een mooie avond van te maken. Ik heb ervan genoten! De deadline voor de volgende Paul Harland Prijs zal in juli zijn, dus ik zal wederom wat insturen. Ik wil tenslotte de Harland Awards niet missen.